Tempat Menarik di Mersing

Mersing mungkin sebuah bandar kecil yang biasanya menjadi persinggahan bagi kebanyakan pelancong dalam perjalanan ke Pulau Tioman, namun ramai tidak mengetahui Mersing mempunyai banyak tarikan. Sebagai permulaan, daerah ini adalah rumah kepada 36 pulau dan beberapa bukit dan gunung, jadi terdapat banyak peluang untuk melompat pantai dan melompat pulau, menjadikannya tempat yang sesuai untuk pencinta alam semula jadi. Jika anda sedang merancang percutian anda ke sini, berikut adalah beberapa tempat menarik di Mersing yang harus anda lawati.

1. Pulau Rawa

Pulau karang ini mendapat namanya daripada perkataan Melayu untuk “merpati putih,” yang biasa di pulau itu. Tempat menarik di Mersing ini mempunyai populasi yang kecil, menjadikannya hampir seperti pulau persendirian. Anda akan temui pantai pasir putih tulen di satu sisi pulau. Di bahagian lain pula, anda akan melihat tebing menegak berbatu.

Pulau Rawa juga merupakan tempat yang popular untuk penyelam. Laut di sini kaya dengan batu karang, sesuai untuk snorkeling dan berenang. Tidak setiap hari, anda boleh menerokai dunia di bawah air Rawa. Air tulennya menempatkan ikan, sotong, obor-obor, sotong dan jerung.

Anda juga boleh mendayung atau belayar ke pulau terpencil yang berdekatan. Dan apabila anda sudah bersedia untuk menikmati pemandangan, pergi ke puncak bukit untuk berendam dalam pemandangan panorama atau saksikan bintang pada waktu malam untuk menikmati syurga tropika ini.

2. Pulau Sibu

Pulau Sibu adalah salah satu daripada banyak tempat menarik di Mersing yang harus anda kunjungi. Ia terdiri daripada beberapa pulau kecil. Beberapa vila tersedia di Pulau Sibu, sesuai untuk berbulan madu atau sesiapa sahaja yang ingin berehat daripada tekanan dan bebanan hidup. Anda boleh mendaki bukit melalui hutan pada waktu petang untuk melihat pemandangan pulau yang indah pada waktu matahari terbenam.

Aktiviti menyeronokkan lain di pulau ini termasuk melompat pulau, pelayaran matahari terbit, snorkeling dan selam skuba. Anda pasti gembira mengetahui bahawa kayak dan papan dayung juga tersedia di Pulau Sibu, yang menambah bilangan aktiviti yang boleh anda lakukan di Pulau yang indah ini. Jika anda mahukan pulau yang sangat indah untuk ditambahkan ke senarai destinasi pelancongan anda, inilah pulau tersebut.

3. Hutan Lipur Gunung Arong

Trek pendakian Gunung Arong adalah mudah, dengan dua pintu masuk, satu berhampiran ladang kelapa sawit dan satu lagi berhampiran pantai, di mana anda mesti menyeberangi batu dan berjalan kaki kira-kira 2 kilometer dari tapak perkhemahan Teluk Gorek. Pendakian akan mengambil masa kira-kira sejam dan keunikan pendakian ini adalah anda akan menuju ke laut. Anda patut kunjungi Gunung Atong jika anda menikmati pemandangan laut dan pantai yang indah.

4. Pantai Air Papan

Mersing mempunyai beberapa permata tersembunyi, termasuk Pantai Air Papan. Tempat terpencil ini boleh dikatakan tempat menarik di Mersing yang paling dipandang rendah. Pantai ini tidak sesak berbanding pantai lain di sini, menjadikannya sesuai untuk berkhemah dan berkelah sambil anda menari berlatar belakangkan matahari terbenam untuk sekeping gambar.

Jika anda ingin berehat di pantai tropika sambil berjemur dan berenang di laut, Pantai Air Papan adalah tempat yang sesuai untuk anda.

5. Taman Negara Endau-Rompin

Taman Negara Endau-Rompin, yang terletak di Mersing, adalah salah satu taman negara yang paling banyak dikunjungi di Malaysia. Tempat menarik di Mersing ini yang merupakan taman negara kedua terbesar di Semenanjung Malaysia ialah permata bagi pekhemah dan pengembara yang menggemari fotografi. Taman ini meliputi kawasan seluas sekitar 870 kilometer persegi di hutan hujan Semenanjung Malaysia, yang terdiri daripada tadahan air sungai Endau dan Rompin.

Anda boleh mencuba trekking di Taman Negara Endau-Rompin jika anda menikmati pengembaraan dan ingin menguji kecergasan anda. Ia mungkin memberi anda keseronokan apabila bahagian bawah badan anda dibasahi air terjun. Jika anda ingin mencuba perkhemahan, terdapat tapak perkhemahan yang luas berhampiran dengan air terjun.

6. Pulau Dayang

Pulau Dayang adalah salah satu destinasi pulau yang terkenal untuk pencari percutian pantai, terutamanya dalam kalangan penggemar snorkeling. Ia adalah salah satu daripada empat pulau di bawah jagaan Taman Laut Johor, termasuk Pulau Aur, Lang, dan Pemanggil. Penyelam berduyun-duyun ke Pulau Dayang untuk beberapa pelabuhan menyelamnya, termasuk Captain’s Point, Dayang Tip, Rayners Rock, Telok Jawa dan Jeti Dayang.

Selain itu, anda juga boleh melakukan aktiviti seronok yang lain seperti lawatan matahari terbenam dan mendaki ke puncak bukit.

7. Pulau Babi Tengah


Mencari sekeping kecil syurga? Lihatlah Pulau Babi Tengah, salah satu tempat menarik di Mersing. Pulau cantik ini terletak di luar pantai Mersing di Malaysia. Ia adalah rumah kepada resort mewah eksklusif, Batu-Batu, dan pusat pemuliharaan penyu.

Resort ini direka dalam gaya kampung tradisional Malaysia dan digabungkan dengan landskap pulau yang menakjubkan. Anda akan temui lapan pantai berpasir, air jernih dan singkapan berbatu di sekitar pulau itu, dan bahagian dalamnya diliputi dalam hutan tropika. Kehidupan marin yang kaya di sekitar pulau itu termasuk terumbu karang yang sihat dan padang rumput laut yang menjadi tuan rumah kepada pelbagai hidupan marin, termasuk dugong, ikan lumba-lumba, ikan lumba-lumba dan penyu laut. Pulau Babi Tengah pasti akan melebihi jangkaan anda dengan begitu banyak tarikan untuk dilihat dan aktiviti untuk dilakukan.

Dengan pulau-pulau persendirian dan pusat peranginan mewah, bandar ini wajar untuk percutian pantai yang santai. Bukan itu sahaja, tempat-tempat menarik di Mersing seperti air terjun ke rizab alam semula jadi menjadikan bandar ini sebagai salah satu destinasi pelancongan paling popular di Malaysia. Jadi jika anda sedang mencari tempat untuk berehat dan bersantai, atau jika anda ingin menerokai beberapa budaya dan sejarah Malaysia yang luar biasa, pastikan anda memasukkan Mersing dalam senarai anda untuk tempat untuk dilawati.

Leave a Reply

error: Content is protected !!